Historie

In 1920 bouwde de Nederlandsche Coöperatieve Zuivelverkoop Centrale in Zutphen een koelhuis. Hier werd de zomerboter van de aangesloten fabriek bewaard. Zo kon men ‘s winters een hogere prijs vragen. In 1923 werd De Landbouw opgericht, waardoor de weg vrij kwam om ook klanten te trekken die vlees, gevogelte, eieren en fruit wilden koelen. Na de bouw van een modern koel- en vrieshuis aan de overzijde van de Parkstraat werd het pand in 2005 gesloten.
Vervolgens kocht de gemeente het complex. Het stond geruime tijd leeg. Het complex werd daarna gekraakt, vernield en beklad. In de eerste helft van 2011 is gestart met het ’geschikt’ maken van het casco voor herontwikkeling. In het kader van de ontwikkeling van het gebied ‘Noorderhaven’ besloot de gemeente Zutphen het Koelhuis te verkopen aan een partij met ideeën en lef om het gebouw een nieuw leven te geven.

Het Koelhuis is een ontwerp van architect J.G. Wattjes uit 1920. Het gebouw is kenmerkend voor de ‘Amsterdamse School’, een bouwstijl die in de jaren 1910 tot 1940 populair was. Een aantal originele onderdelen zijn nog intact, zoals houten isolatiedeuren van een halve meter dik. Daarnaast vind je zeshoekige glazen bouwstenen (briques Falconnier) in het Boterlokaal, bijzondere trapleuningen een oude lift schacht en weegschalen.

1920