In 1920 bouwde de Nederlandsche Coöperatieve Zuivelverkoop Centrale een koelhuis in Zutphen, waar zomerboter werd opgeslagen voor een hogere winstmarge in de winter. Met de oprichting van De Landbouw in 1923 breidde het concept zich uit: naast boter koelden ze ook vlees, gevogelte, eieren en fruit. Zo werd het gebouw een essentiële schakel in de nationale voedselvoorziening.
Herleving en Vernieuwing
Na de bouw van een modern koel- en vrieshuis sloot Koelhuis De Landbouw in 2005 zijn deuren. Na een periode van verval en vandalisme startten wij in 2011 een ambitieuze transformatie, gericht op een duurzame en innovatieve herontwikkeling. We waren pioniers en aanjagers van de gebiedsontwikkeling, pas vier jaar later startte de ontwikkeling van de infra en bouw in de Noorderhaven. Met visie en lef brachten wij de historie en het gebouw weer tot leven!
Architectuur
Ontworpen door gerenommeerde architect J.G. Wattjes, is Het Koelhuis een iconisch voorbeeld van de Amsterdamse School. Historische elementen zoals de imposante houten isolatiedeuren, unieke zeshoekige glazen bouwstenen in het Boterlokaal, bijzondere trapleuningen, een historische liftschacht en authentieke weegschalen getuigen van een rijk verleden.
Een Unieke Evenementenlocatie
Dit samenspel van historisch erfgoed en innovatieve transformatie maakt Het Koelhuis dé evenementenlocatie voor uiteenlopende evenementen.