• Open Monumentendag

Open Monumentendag

Gratis 11 sep - 12 sep 11:00 - 17:00

Open Monumentendag 2021

In 1920 bouwde de Nederlandsche Coöperatieve Zuivelverkoop Centrale in Zutphen een koelhuis om er de zomerboter van de aangesloten fabriek te bewaren. Zo kon men ‘s winters een hogere prijs vragen. In 1923 werd De Landbouw opgericht, waardoor de weg vrij kwam om ook klanten te trekken die vlees, gevogelte, eieren en fruit wilden koelen.Het Koelhuis moest vroeger goed isoleren, om de opgeslagen boter en later vlees, gevogelte, eieren en fruit te koelen. Daardoor had het gebouw een stoere maar ook gesloten uitstraling. Wij ontwikkelden het Koelhuis de afgelopen jaren tot een locatie die letterlijk en figuurlijk open en toegankelijk is.

Het Koelhuis is een ontwerp van architect J.G. Wattjes. Het gebouw is kenmerkend voor de ‘Amsterdamse School’, een bouwstijl die in de jaren 1910 tot 1940 populair was. Het gebouw bevat een aantal originele onderdelen, zoals houten isolatiedeuren van een halve meter dik, zeshoekige glazen bouwstenen (briques Falconnier) bijzondere trapleuningen, oude lift schacht en weegschalen.

Tijdens de open monumentendag zijn er rondleidingen door ons historische pand en is het Koelhuis Café en terras geopend voor o.a. huisgemaakte zoetigheden, borrelplanken, lekkere broodjes en verse huisgemaakte soep!