Nederlanders van Wereldklasse: een dijk van een oeuvre

Ticket 26 jul 20:15 - 22:30

Onder de titel ‘Nederlanders van Wereldklasse: een dijk van een oeuvre’ voert het Nederlands Strijkersgilde een zeer divers Nederlands repertoire voor strijkorkest op met werken uit de 20e en 21e eeuw. 

Muziek van verschillende generaties en stromingen in de Nederlandse klassieke muziek zullen ten gehore worden gebracht, waarmee een beeld wordt geschept van het Nederlandse muzikale verleden.

De Kuhnau-variaties van Hendrik Andriessen hebben een grote bekendheid. Deze muziek laat een prachtige gelaagde strijkers-toon uit het orkest opstijgen, en geeft de opmaat voor een rijke ontwikkeling. Het Altvioolconcert van Henk Badings nodigt uit tot een herwaardering van zijn muziek. Het buitengewoon frisse en avantgardistische stuk wordt opgevoerd door de nu al bejubelde altvioliste Elisa Karen Tavenier (1996). Tavenier, opgeleid door topmusici, heeft al diverse prijzen gewonnen in haar nog jonge carrière.

Afgelopen december werd haar spel beloond met een 10 met onderscheiding aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Het Concert voor strijkers en pauken van Rudolf Escher is een muzikaal hoogtepunt uit de 20e eeuw. Escher werd geïnspireerd door Ravel, Debussy en Stravinsky en zocht in zijn componeren steeds de vernieuwing op. Dit stuk bevat een on-Hollandse zwierigheid, in combinatie met een doorwrochte muzikale structuur.

Tot slot keren we met het stuk Low Angle Close Up Dolly Shot Highway van Jacob ter Veldhuis terug naar de 21e eeuw. Deze muziek refereert aan cameratechnieken in de meeslepende achtervolgingsscènes uit Hollywoodfilms. Gekenmerkt door een drijvende motorische ritmiek en met referenties aan de populaire cultuur is de muziek in staat een groot publiek aan te spreken zonder voorspelbaar te zijn.

 

Kaarten kosten €16,- voor volwassenen en €12,- voor jongeren.
Vrienden van het Nederlands Strijkersgilde ontvangen een gratis kaartje.