Filosofiecafé

Ticket 23 sep 14:30 - 17:00

Henk Oosterling, universitair hoofddocent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam zal zondagmiddag 23 september van 15.00 tot 17.00 uur een lezing geven, met als titel: “Verschillen en overeenkomsten tussen het westerse en oosterse denken.”

Henk Oosterling gaat in zijn lezing in op: Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen het westerse en oosterse denken?  Zijn de levensvisie en levenshouding van de‘doorsnee Aziaat’ radicaal anders dan die van de ‘gemiddelde ’Europese, burger?

De westerse hang naar vrijheid met zijn nadruk op kritisch denken en autonoom handelen, versterkt het ego. In het oosterse verlangen om bevrijd te worden van begeerte als oorzaak van het lijden wordt het ego juist vernietigd. Is er sprake van een onoverbrugbare kloof tussen deze culturen? Staan ze haaks op elkaar?

Of verraadt deze suggestie impliciet ons “oriëntalisme”: onze even romantische als koloniale kijk op oosterse culturen? Na de inleiding is er volop ruimte om met Henk Oosterling van gedachten te wisselen over deze vragen. Graag tot ziens op zondag 23 september!

Entree: 15.00 pp.
Kaarten reserveren: info@filosofiecafe.nl

Zaal open: 14.30.
Aanvang lezing 15.00

Foto: Arie Kievit