FILOSOFIECAFÉ MET EDWARD VAN DER TUUK

Ticket 27 sep 14:30 - 16:30

Op zondag 27 september 2020 houdt drs. Edward van der Tuuk een lezing in het Koelhuis met de titel: ‘Waarheid in tijden van nepnieuws’

‘Vertrouwen in de toekomst’ luidde de titel dat het regeerakkoord in oktober 2017 meekreeg. Het lijkt een bezwering van gevoelens van onzekerheid, onveiligheid, verwarring en animositeit die het publieke debat domineren. Deze gevoelens manifesteren zich in wantrouwen jegens politiek, media, wetenschap en andere instituties die de fundamenten vormen van de moderne maatschappij.

Het geloof in de legitimiteit van diverse instituties staat onder druk. Er wordt gesproken over ‘nep-nieuws’, ‘nep-rechters’, nep-parlement’, frauderende wetenschappers, partij-kartel, etc. Dit duidt op wantrouwen jegens instituties die ons leven tot op grote hoogte bepalen, maar waar we naar ons gevoel te weinig controle over hebben. Enerzijds leidt dit tot behoefte aan meer transparantie en inspraak, anderzijds tot een verlangen naar geloof in integriteit en authenticiteit (‘echtheid’) dat ons vertrouwen legitimeert. Moet (en kan, anno 2020) het vertrouwen in sociale instituties worden hersteld, of moet de burger juist een sceptische houding cultiveren, en accepteren dat waarheid een relatief begrip is, waarbij referentie-kaders, uitgangspunten, belangen en (strijd om) macht een grote rol spelen?

Drs. Edward van der Tuuk studeerde Sociale filosofie, wetenschap & samenleving, en ethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn interesse gaat vooral uit naar evolutietheorie, antropologie, ideeëngeschiedenis, kennissociologie en godsdienstwetenschap.

Locatie: Het Koelhuis te Zutphen.

Tijd: 15.00 uur, zaal open om 14.30 uur.

Kosten 20 euro, alleen contant betalen is mogelijk (er is geen pinapparaat)

Svp vooraf aanmelden bij info@filosofiecafe.nl

Kijk voor meer info op www.filosofiecafe.nl

I.v.m. het corona-virus is er in de zaal van het Koelhuis maar plaats voor max. 50 mensen.